Τετάρτη, 25 Νοεμβρίου 2015

Τα πραγματικά οικονομικά στοιχεία, που εντάσσουν τον Δήμο Σαλαμίνας στο Πρόγραμμα Εξυγίανσης

Αξιότιμοι Κύριοι,
για πληρέστερη ενημέρωση των αναγνωστών του έντυπου και ηλεκτρονικού τύπου, σχετικά με την ένταξη του Δήμου Σαλαμίνας στο Πρόγραμμα Εξυγίανσης, σας παραθέτω τα εξής στοιχεία:
Στα πλαίσια της Υπουργικής Απόφασης 74445/2010, διενεργήθηκε από τον Ενιαίο Καλλικρατικό Δήμο Σαλαμίνας (συνενώθηκαν οι πρώην Δήμοι Σαλαμίνας και Αμπελακίων) Απογραφή Έναρξης, την οποία πραγματοποίησε η Εταιρία Ορκωτών Ελεγκτών Λογιστών GRANT THORNTON.

Σύμφωνα με την διενεργηθείσα στις αρχές του 2011 Απογραφή Έναρξης, το ύψος των χρεών που παραλάβαμε ήταν:
Α) προβλέψεις για κινδύνους και έξοδα(δικαστικές αποφάσεις – αγωγές)                                                                               8.346.332,00 ευρώ
Β) μακροπρόθεσμες υποχρεώσεις (δάνεια από Τ.Π.&Δ) 10.167.277,75 ευρώ
Γ) βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις                16.229.796,14 ευρώ,
ήτοι σύνολο περίπου 35.000.000 ευρώ.
Εάν, σε αυτό το σύνολο οφειλών, συνυπολογιστεί το ποσό των 10.000.000 ευρώ, που αφορά οφειλές στον Ανάδοχο του έργου της Αποχέτευσης στο κέντρο του νησιού, έργο το οποίο παραλάβαμε σε διακοπή εργασιών και οι οφειλές αυτές δεν είχαν συμπεριληφθεί στην Απογραφή Έναρξης, δεδομένου ότι το έργο ήταν σε εξέλιξη και οι εργασίες δεν είχαν τιμολογηθεί, το χρέος που παραλάβαμε αγγίζει τα 45.000.000 ευρώ.
Προς επίρρωση της τραγικής οικονομικής κατάστασης που σας περιγράφω, σας παραπέμπω στο δημοσίευμα της εφημερίδας «ΒΗΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ» στις 5/5/2011, όπου ο Δήμος Σαλαμίνας είναι ανάμεσα στους είκοσι τέσσερις πλέον υπερχρεωμένους Δήμους της χώρας και, με τα δεδομένα των τότε ημερών, προ των πυλών της ένταξης του στο πρόγραμμα εξυγίανσης.
Μετά από μια σειρά πρωτοβουλιών που πήραμε, στα τριάμισι χρόνια που διοικήσαμε τον Δήμο (επιμήκυνση Δανείων του Τ.Π.&Δ., διεκδίκηση από το Κράτος Ληξιπρόθεσμων Οφειλών, ρύθμιση οφειλών στην Ε.ΥΔ.Α.Π. κ.α.) και σε περίοδο κατά την οποία οι πόροι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης από τις Κρατικές Επιχορηγήσεις μειώθηκαν κατά 60% , χωρίς καμιά αύξηση στα Ανταποδοτικά Τέλη, γιατί ιεραρχήσαμε την φτωχοποίηση της τοπικής κοινωνίας και πάντα με ισοσκελισμένους και εγκεκριμένους προϋπολογισμούς για τα οικονομικά έτη 2011, 2012, 2013 και 2014, πετύχαμε στις 31/12/2014, σύμφωνα με την τριμηνιαία έκθεση και τα στοιχεία ισολογισμού του 4ου τριμήνου του 2014, το ύψος των οφειλών του Δήμου να είναι περίπου 17.000.000 ευρώ.
Επισημαίνω ότι τα Οικονομικά αυτά στοιχεία αποστέλλονται υποχρεωτικά στην Αρμόδια για τον έλεγχο Αρχή και έχουν εγκριθεί ομόφωνα από το Δημοτικό Συμβούλιο Σαλαμίνας επί Δημαρχίας της κυρίας Ισιδώρας Νάννου.
Ένα επίσης σημαντικό στοιχείο είναι, ότι οι απαιτήσεις του Δήμου (οφειλές τρίτων  προς τον Δήμο) το 2011, σύμφωνα πάντα με την Απογραφή Έναρξης, ήταν 3.700.000 ευρώ περίπου, ενώ σύμφωνα με τα στοιχεία του 4ου τριμήνου του 2014 εκτοξεύθηκαν, για προφανείς λόγους (φτωχοποίηση) στα 10.000.000 ευρώ.
Όσον αφορά τον προϋπολογισμό οικ. έτους 2015, που συνέταξε η σημερινή Δημοτική Αρχή περί τον Νοέμβριο του 2014 και παρ’ ότι επέβαλε πρωτόγνωρες, για τα δεδομένα του Δήμου, αυξήσεις (50% στα Δημοτικά Τέλη και 57% στο τιμολόγιο του Δημοτικού Δικτύου Ύδρευσης), της επεστράφη στις 22/1/2015 με την ρητή υποχρέωση να τον επαναφέρει, εντός 15 ημερών,  στο Δημοτικό Συμβούλιο, προκειμένου να τροποποιηθούν τα δεκατέσσερα σημεία , που είχε εντοπίσει και αναλυτικά περιγράψει η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής.
Παρά την ρητή αναφορά, για την επαναφορά του προϋπολογισμού, εντός 15 ημερών στο Δημοτικό Συμβούλιο, η κυρία Δήμαρχος, μετά από μια σειρά πολύμηνων και άστοχων επιλογών και ενεργειών, επανέφερε το θέμα στις αρχές του Νοεμβρίου 2015, αφού πλέον ο Δήμος, επί της ουσίας, είχε ενταχθεί στο Πρόγραμμα Εξυγίανσης.
Αυτά και άλλα πολλά συνέβησαν (θέλω να πιστεύω, λόγω άστοχων ενεργειών) και φτάσαμε να είμαστε ο πρώτος Δήμος της χώρας που εντάσσεται στο Πρόγραμμα Εξυγίανσης, με οφειλές 17.000.000 ευρώ, όταν άλλοι Δήμοι με οφειλές δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ κατόρθωσαν να ισοσκελίσουν τον προϋπολογισμό τους.
Αφού σας ευχαριστήσω, θέλω να σας υπενθυμίσω ότι είμαι στην διάθεση σας για περαιτέρω διευκρινίσεις και πάντοτε με έγγραφα στοιχεία και αποδείξεις.
Σαλαμίνα 25/11/2015
Γιάννης Τσαβαρής

τ. Δήμαρχος Σαλαμίνας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σας ευχαριστούμε για την επίσκεψη και τον σχολιασμό σας.
Τα σχόλια απηχούν την προσωπική σας άποψη και όχι την γνώμη του SALAMIS NEWS. Γίνονται δε με δική σας ευθύνη (αστική ή ποινική). Ανώνυμα σχόλια που είναι υβριστικά, προκλητικά ή συκοφαντικά ΔΕΝ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ.
Δημοσιεύονται μετά από έγκριση του διαχειριστή. Αν παρόλα αυτά, κάποιος κρίνει ότι θίγεται ή προσβάλλεται από κάποιο σχόλιο να μας ενημερώσει με Ε-Μαιλ ώστε να το διαγράψουμε.